Ők a Média Építészeti Díja 2017 finalistái

5 megvalósult épület és 5 terv verseng a 13. Média Építészeti Díjáért. Ma reggel a nemzetközi előzsűri képviseletében Golda János Ybl-, Pro Architectura és Prima-díjas építész jelentette be az idei díj finalistáit. Mostantól nyilvános, hogy mely öt épületet, illetve öt tervet találta arra érdemesnek az ismert nemzetközi szaktekintélyekből álló grémium, hogy a Média Építészeti Díjának nyilvános gálaeseményén bemutatkozzanak.

“Érthetővé szeretnénk tenni a nagyközönség számára, hogy mi vezérli a minőségi építészetet”

13. alkalommal rendezi meg a Média Építészeti Díját az epiteszforum.hu, Magyarország vezető online szakmai napilapja. Ma reggel a nemzetközi előzsűri képviseletében Golda János Ybl-, Pro Architectura és Prima-díjas építész jelentette be az idei díj finalistáit. Mostantól nyilvános, hogy mely öt épületet, illetve öt tervet találta arra érdemesnek az ismert nemzetközi szaktekintélyekből álló grémium, hogy a Média Építészeti Díjának nyilvános gálaeseményén bemutatkozzanak. A döntőbe került alkotók idén is a vezető magyar sajtóorgánumok újságíróiból álló zsűri és az átadón megjelentő közönség előtt fognak prezentálni.

 

ÉPÜLET KATEGÓRIA

A megvalósult épületek közül családi ház, a Palatinus fürdő műemléki rekonstrukciója, a nagykanizsai piarista általános iskola és gimnázium óvodaépülettel való bővítése, kirándulóknak épült menedékház és egy egyetemisták által tervezett galériatér egyaránt a finalisták közé jutott.

 

Új Hegyvidék Galéria – építész: Kalászi Zoltán, Pintér Márton, Göde András, Csóka Bálint, Ábel Viktor

 

Menedék-típusterv – építész: Pásztor István, Macalik Arnold, Benedek István, Szénási Zsolt

 

Piliscsabai családi ház – építész: Őrfi József

 

Nagykanizsai Boldog Donáti Celesztina Óvoda – építész: Tatár Balázs, Török Dávid, Falvai Balázs, Nagy Márton DLA

 

Palatinus Strandfürdő Főépületének rekonstrukciója – építész: Nagy Csaba, Pólus Károly

 

TERV KATEGÓRIA

A terv kategória döntősei balaton-felvidéki kilátópontot, egy egykori dézsmaház manufaktúraként való korszerűsítését, erdei szerzetesházat, egy finnországi skanzen új épületeit és egy kecskeméti lakótelepi könyvtár átépítését, funkcióbővítését megálmodó koncepciók. Az előzsűri a benevezett 71 épületet és 82 tervet áttekintve nemcsak a finalistákat választotta ki, de az idei magyar építészeti felhozatalról is véleményt fogalmazott meg. Az 1945 utáni épületek újrahasznosításáról elismerően nyilatkoztak, a fiatal magyar építészeket reménykeltőnek látják.

 

Kilátópont – a Zirci Apátság présházának átalakítása – építész: Vági Péter, Bedő László, Kovács Christopher

 

Cicvár szőlőmag feldolgozó manufaktúra – építész: Vass István Balázs

 

Szerzetesház – építész: Gerges Máté, Kazsoki Anikó, Faragó Ágnes

 

Seurasaari Skanzen fogadóépülete – építész: Takács Gyula

 

Könyvtár a lakótelepen – építész: Bitay Mátyás

 

“A Média Építészeti Díját azért hoztuk létre, mert az építészetnek csak szakmai eseményei voltak. Szerettünk volna találni egy olyan formátumot, ami érthetővé teszi a nagyközönség számára, hogy milyen gondolatok vezérlik a minőségi építészetet, szerettük volna megmutatni a lelkét ennek a vizuális kultúrának.”– fogalmazott Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu alapító-főszerkesztője.

A nemzetközi előzsűri hetvenegy megvalósult épület közül választotta ki a legjobb ötöt. A zsűrizés során az eredeti, innovatív megoldásokat, a magas színvonalú kivitelezést, illetve a relevanciát kereste. Örömmel látták, hogyan alakulnak át és találnak új funkciót Magyarországon a 20. század második felében emelt épületek (legyen szó 1970-es évekbeli bevásárlóközpontról vagy vidéki pajtáról), és hogyan válnak újrahasznosításukkal a pazarlás alternatívájává, amivel egy új épület építése járna. “Az építészek és megrendelőik anélkül találnak inspiráló, kortárs megoldásokat, hogy sértenék az épületek eredeti karakterét.” – jegyzi meg elismerően az előzsűri elnöke, Indira van’t Klooster. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy idén a magánberuházások túlsúlyát tapasztalják (lakóparkok és családi házak, irodaépületek, szállodák), amelyeket fontos jó minőségű középületekkel ellensúlyozni. A nagyszámú műemléki rekonstrukciós programmal (kastélyok, vasútállomások és kúriák felújítása) kapcsolatban az előzsűri egyöntetűen azt hangsúlyozza, hogy valós történelmi rétegek feltárására kell törekedni, figyelmet szentelve az adott településhez való kapcsolódásra.

A fiatal generációt kifejezetten reménykeltőnek látják. A nyolcvankét beérkezett terv közül ötöt választottak ki, ezekben találták meg az elvárt izgalmas ötleteket, a szakszerűséget és alaposságot, az új technológiák iránti nyitottságot és a társadalom jövőbeli igényei iránti érzékenységet. A renoválás, a régi és új rétegek kombinálása terén látott újszerű megoldások alapján arra jutottak, hogy “ha lehetőséget kap ez az építészgeneráció, hogy közreműködjön az örökségvédelmi projektekben, innovatív fordulatra számíthatunk a műemléki helyreállítások terén.” Külön kiemelték a beérkezett terveken tetten érhető elkötelezettséget a kulturális és társadalmi funkciók iránt.

 

Média Építészeti Díja gálaesemény 2017. november 18. 16:00 óra, Európa Hajó
Jegyek már kaphatók!

A kiemelt támogatók 3 tematikus különdíjjal ismerik el a teljesítményeket: Austrotherm Energiahatékonysági Különdíj, Europa Design Belsőépítészeti Különdíj, Lechner Tudásközpont Legjobb 1945 után Épült Épület Rekonstrukciója Különdíj.

A Média Építészeti Díjának történetében először kiemelt szakmai partnere a Magyar Építőművészek Szövetsége, akikkel közös cél, hogy a minőségi építészetet hatékonyabban jutassák el a szélesebb közönséghez.

 

Nemzetközi előzsűri

Indira van’t Klooster – A10 magazin alapítő-főszerkesztője, építészettörténész, a nemzetközi zsűri elnöke
Elša Turkušić Jurić – építész, kritikus, kutató, urbanista
Joakim Skajaa – építész, az Eriksen Skajaa Arkitekter stúdió vezető tervezője
Golda János – Ybl-, Pro Architectura-, Príma-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja

Bővebb információ a nemzetközi zsűritagokról itt.

 

A 2017-es MÉD zsűrije

Devich Márton – MTVA Bartók Rádió, a zsűri elnöke
Bagi László – Forbes
Földes András – Index
Dr. Komáromi Balázs – Trend FM
Mohácsi Szilvia – Karc FM
Rajcsányi Gellért – Mandiner
Szalai Anna – HVG
Sümegi Noémi – Heti Válasz
Vágó Ágnes – Turizmus Trend / Vendég & Hotel
Veiszer Alinda – HírTV

Bővebb információ az idei médiazsűriről ezen a linken.

 

Szakmai bírálók

Beleznay Éva urbanista, építész
Dúll Andrea környezetpszichológus
Somogyi Krisztina vizuális környezet kutató, építészkritikus, egyetemi docens

 

Támogatók

Austrotherm, Europa Design, Lechner Tudásközpont, HB Reavis Real Estate, Lafarge, Mapei, Nemzeti Kulturális Alap, Dornbracht, Aliplast, pointOne, Fakro, Meva, Fischer Hungary, Market

 

Rangsorolás nélkül a finalisták

Épület kategória:

Új Hegyvidék Galéria
Megelevenedő történetiség – a megújult Palatinus
Családi ház Piliscsabán
Nagykanizsai Boldog Donáti Celesztina Óvoda
Menedékház láncolat Székelyföldön

Terv kategória

Kilátópont – a Zirci Apátság présházának átalakítása
Cicvár szőlőmag feldolgozó manufaktúra
Szerzetesház
Könyvtár a lakótelepen
Seurasaari Skanzen fogadóépülete