Somogyi Krisztina, vizuális környezet kutató, építészkritikus

Vizuális környezet kutató, építészkritikus, a BME Építőművészeti Doktori Iskolájában a vizuális kommunikáció tárgy felelőse, az ELTE PPK Környezetpszichológia Kutatócsoportjának tagja. Tanulmányait az ELTE Bölcsésztudományi Karán angol és francia szakán végezte, mellette esztétikát és pszichológiát hallgatott. Felsőfokú újságírói diplomáját Rádió- és Televízió-szerkesztői szakirányon, design elméleti tudását Londonban a University of the Arts egyetemen szerezte. Jelenleg az ELTE Pszichológiai Doktori Iskolájának doktorjelöltje.

A folyóiratokban megjelent építészet kritikái mellett több könyv szerzője és szerkesztője, így monográfiája Cságoly Ferencről 2004-ben, Balázs Mihályról 2006-ban jelent meg, a sorozat következő könyve Golda János építészetéről várhatóan 2017-ben jelenik meg a Terc könyvkiadónál. Az MTV majd a Duna tévében a design és építészetterületén több film szerkesztője és rendezője, Építészet és Lélek címmel Szentiványi Jánossal készített filmsorozata a szakrális építészet témában készült el. KÖZ_TÉR_KÖZ címmel albumot szerkesztett a 2010-es Pécs EKF kapcsán kiírt építészeti és várostervezési pályázatokról. 2016-17 évben a BME Középülettervezés Tanszékének 70 éves jubileumi eseményének kurátora, ennek kapcsán a Műcsarnokban rendezett Közép_Középületek közvetlen közelségben című kiállítás kurátora, majd a témát feldolgozó szakkönyv szerkesztője. 2015-ban és 2016-ban a BÉK Építészeti Nívódíj zsűrijének tagja, az esemény kommunikációjának felelőse. Kiemelt figyelmet szán a szociális problémák irány érzékeny építészeti beavatkozásoknak, ennek részeként kiállítási koncepciót dolgozott ki és konferenciát szervezett (Kemes, Fazekas, Antall közreműködésével) Épített közösség / CommOn Architecture címmel, filmet készített a Valkonyán és Perbálon szervezett építésztáborokról, a 2016-os A Velencei Biennálé Magyar pavilonjában lévő kiállítás zsűrora és a Builders – Socially Engaged Architecture from Hungary című könyv, majd a Szükségmegoldás _ pozitív felhanggal / Lokálitás, aktivitás, építészet című kiadvány egyik szerzője.

Szerkesztői, írói és kurátori tevékenysége mellett egyetemi oktatóként és kutatóként is aktív. 2012 óta a Graduation Projects című nemzetközi design diploma díj magyar szervezője és bírálója, a kiadványok szerkesztője. Rábeszélőtér: a szuggesztív kommunikáció környezetpszichológia című kötetben (szerk: Dúll, Varga) Másképpen közelítve/ képalkotás a kortárs építészetről címmel jelent meg tanulmánya. 2016-ban Menza_Zóna_Étterem címmel a Hegyvidék általános iskoláiban vezetett kutatása a MOME és a BME közreműködésével az iskolaépületek közösségi térhasználatát értelmezte, ennek összefoglalása a BME Doktori Iskolája által kiadott Építészet és Oktatás című könyvben (szerk. Kerékgyártó, Szabó) jelent meg. A budapesti Piarista Gimnázium diákjainak iskola-észlelését, -élményét célzó fotópályázata az Iskola aulájában létrehozott kiállítás részeként 2017 végéig látható.

Az Octogon lap építészkritikai műhelyének munkatársaként 2003-ban Pulitzer-díjat, építészeti írásaiért 2014-ben Ezüst Ácsceruza-díjat, 2015-ben oktatási tevékenységéért a Műegyetem Építészmérnöki Karától címzetes egyetemi docens címet kapott, 2016-ban az építész szakmától Molnár Péter-díjban részesült. Czakó Zsolt grafikusművésszel együtt vezeti a ARTICSÓK stúdiót, amelyben összetett látványtervezési és kommunikációs feladatokban vett részt az elmúlt 20 évben. Fiainak, Barnabásnak (16) és Ádámnak (11) köszönhetően a térészlelés és a vizuális nyelv játékos megtapasztalása, a vizuális nevelés, a fiatal generáció kultúrája és a jövő lehetőségeinek a kutatása egyre fontosabb a számára.