Nemzetközi szakmai előzsűri

Idén 71 épületet és 82 tervet regisztráltak a Média Építészeti Díjára, a rengeteg projekt feldolgozása időigényes feladat volt, ám kicsiny és lelkes szerkesztőségünk megbirkózott vele. Örömmel és büszkén tártuk a nemzetközi szakmai zsűri – Indira van’t Klooster, Elša Turkušić Jurić, Joakim Skajaa és Golda János – szeme elé az idei remek pályaműveket.

Az európai építészet meghatározó folyóirata az A10, amelynek főszerkesztője, Indira van ‘t Klooster immár rutinos – mondhatni oszlopos és elmaradhatatlan -tagja a Média Építészeti Díja szakmai előzsűrijének. Az ő javaslatára kértük fel Elša Turkušić Jurićt. Elša építész, kritikus, kutató, urbanista. Kutatási területe a modern építészeti irányzatok a kulturális és szociális kontextusban. Építészeti tanulmányait a Szarajevói és a Barcelonai egyetemen végezte, előbbin 2007 óta tanít. Dolgozott többek között az Aga Khan Trust for Culture Történelmi városok megőrzését és revitalizációját támogató programjában, amelynek köszönhetően részt vett Mostar történelmi városának fejlesztésében, s emellett a svéd Kulturális Örökségeink Határok nélkül programban. Több projektben is együttműködött a szarajevói Természeti és Kulturális Örökségvédelmi Intézménnyel valamint a Szarajevói Urbanisztikai Társasággal. Az 10 New European Architecture Cooperative és az ICOMOS Nemzetközi Bizottságának szavazati joggal rendelkező tagja (20. századi örökségeink), a Mies van der Rohe díj független építész szakértője és a European Prize for Urban Public Space szakértői bizottságának is aktív tagja. Harmadik zsűritagunk Joakim Skajaa, aki Építész tanulmányai mellett a Bergeni Egyetem alkalmazott meteorológia, városklimatológia és ökológia szakokat is elvégezte. Két évig volt az Oslói Építész Kamara elnökségi tanácsának tagja, amely keretei között ő volt a felelőse a Kamara Oslói Építészeti Triennálén való részvételéért, s ő volt a kiállítást kísérő kiadvány szerkesztője is. A Pollen magazin főszerkesztője, az A10 norvég tudósítója. A Bergeri Egyetem Építész Karának és az Oslói Építészeti és Design Iskola oktatója, az Oslói Építészek Szövetségének vezetője. Jelenleg az Eriksen Skajaa Arkitekter stúdió vezető tervezője.

A 13. Média Építészeti Díja kiemelt szakmai partnere a Magyar Építőművészek Szövetsége, akik a nemzetközi előzsűribe – amely idén is négy tagú lesz – Golda János Ybl-, Pro Architectura díjas építészt delegálták.

 

Indira van't Klooster az A10 magazin főszerkesztője
Indira van’t Klooster az A10 magazin főszerkesztője

Indira van’t Klooster az A10 új európai építészet online magazin alapítója és főszerkesztője, ami az A10 (2012-2016) utódja. Építészettörténészként végzett, számos olyan építészeti szervezetnél dolgozott, mint az Amszterdami Építészeti Központ, az Amszterdami Építészeti Akadémia vagy a Helyi Építészet nevű holland alapítvány, amely egyrészt a pályázatok és európai közbeszerzési eljárások kapcsán a jó megrendelő mibenlétét, másrészt a helyi, regionális és nemzeti szintű építészet politikát népszerűsítette. Olyan nemzetközi zsűrik tagja volt, mint a skót Doolan Díj, a Média Építészeti Díja (2013, 2015), az AIAC Fiatal Olasz Építésze Díj, a Fiatal Észt Építész Díj, illetve a rotterdami Maaskant Díj. 2013-ban megjelent a „Reactivate! – Innovators of Dutch Architecture” című könyve arról, hogy a holland építészek hogyan tágítják a szakma határait a külső társadalmi-gazdasági változások ideje alatt. Legújabb könyve 10 fiatal építésszel készített interjúkötet (Forty and Famous, 10 interviews with young European architects).

 


 

Elša Turkušić Jurić építész, kritikus, kutató, urbanista
Elša Turkušić Jurić építész, kritikus, kutató, urbanista

Elša Turkušić Jurić építész, kritikus, kutató, urbanista. Kutatási területe a modern építészeti irányzatok a kulturális és szociális kontextusban. Építészeti tanulmányait a Szarajevói és a Barcelonai egyetemen végezte, előbbin 2007 óta tanít. Dolgozott többek között az Aga Khan Trust for Culture Történelmi városok megőrzését és revitalizációját támogató programjában, amelynek köszönhetően részt vett Mostar történelmi városának fejlesztésében, s emellett a svéd Kulturális Örökségeink Határok nélkül programban. Több projektben is együttműködött a szarajevói Természeti és Kulturális Örökségvédelmi Intézménnyel valamint a Szarajevói Urbanisztikai Társasággal. Az 10 New European Architecture Cooperative és az ICOMOS Nemzetközi Bizottságának szavazati joggal rendelkező tagja (20. századi örökségeink), a Mies van der Rohe díj független építész szakértője és a European Prize for Urban Public Space szakértői bizottságának is aktív tagja. 

 


 

Joakim Skajaa építész, tanár
Joakim Skajaa építész, tanár

Joakim Skajaa építész, tanár. Építész tanulmányai mellett a Bergeni Egyetem alkalmazott meteorológia, városklimatológia és ökológia szakokat is elvégezte. Két évig volt az Oslói Építész Kamara elnökségi tanácsának tagja, amely keretei között ő volt a felelőse a Kamara Oslói Építészeti Triennálén való részvételéért, s ő volt a kiállítást kísérő kiadvány szerkesztője is. A Pollen magazin főszerkesztője, az A10 norvég tudósítója. A Bergeri Egyetem Építész Karának és az Oslói Építészeti és Design Iskola oktatója, az Oslói Építészek Szövetségének vezetője. Jelenleg az Eriksen Skajaa Arkitekter stúdió vezető tervezője.

 

 

 

 


 

Golda János, építész

Golda János DLA Ybl-, Pro Architectura-, Príma-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a MÉSZ delegáltja. Építész diplomáját 1977-ben szerezte a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán, 1990-ig a miskolci ÉSZAKTERV-ben dolgozott építész tervezőként, majd barátaival megalapította a Teampannon Építészmérnöki Irodát, ahol azóta vezető tervezőként tevékenykedik. Az egyetemen többekkel együtt szervezője, később egyik alapítója és vezetője volt a miskolci Teampannon Kollektív Lakóegyesületnek, az építészek házának, illetve a miskolci építész műhelynek (1979). Munkái közül kiemelkedik a Szegedi Piarista Gimnázium és Templom épületegyüttese (1998), Váci Piarista Gimnázium és Rendház rekonstrukciója (2011) a Debreceni Egyetemen nagyerdei campusán felépült Élettudományi Épület és Könyvtár (2006), valamint a Budapesti Piarista Központ Duna-parti palotájának rekonstrukciója (2011).